Over ons

Scouting algemeen

Scouting Nederland is de grootste jeugd- en jongerenorganisatie van Nederland. Onze leden maken niet alleen vrienden voor het leven, maar groeien in hun persoonlijke ontwikkeling. Scoutingactiviteiten zijn veel buiten in de natuur. Andere activiteiten staan in het teken van iets goeds doen voor de samenleving. Scouting draagt graag bij aan een betere wereld.

Er zijn verschillende soorten Scouting: landscouting, waterscouting en luchtscouting. Wij zelf zijn een echte waterscoutinggroep met lelievletten en een wachtschip. Binnen een Scoutinggroep zijn er verschillende speltakken waarin kinderen en jongeren uit één leeftijdsgroep hun spel spelen. De leeftijdsgroepen zijn 7-11 jaar (Birka’s), 11-16 jaar (Verkenners en Ulvjots), 16-18 jaar (Wilde Vaart) en 18+ jaar (Njord stam). Scouting biedt haar (jeugd-)leden, ongeacht culturele achtergrond, afkomst, geloof, beperking of politieke overtuiging, een veilige en leerzame speelomgeving. Scouting Nederland is de grootste jeugd- en jongerenorganisatie van Nederland met meer dan 110.000 leden. De jeugdleden en vrijwilligers van Scouting zijn verdeeld over meer dan 1.000 Scoutinggroepen.

Fun facts

  • Scouting Nederland is de grootste jeugd- en jongerenorganisatie van Nederland met meer dan 110.000 leden.
  • Wereldwijd zijn ruim 50 miljoen meiden en jongens lid van Scouting.
  • Er zijn meer dan 1.000 Scoutinggroepen in heel Nederland.
  • In 90% van alle gemeenten zijn één of meer Scoutinggroepen actief.
  • 75% van de vrijwilligers is jonger dan 25 jaar en zij besteden gemiddeld 8 uur per week aan Scouting.
  • 25% van de Scoutingvrijwilligers is ook vrijwilliger bij een andere organisatie.
  • Scouting heeft ruim 20 Scouting Label- en kampeerterreinen voor scouts en niet-scouts op de mooiste plekjes van Nederland.
  • Koningin Máxima is beschermvrouwe van Scouting Nederland.

Over waterscouting

Waterscouting is een specialisatie binnen scouting Nederland. Bedoeld voor jongens en meiden die graag in en op het water bezig willen zijn. Bij de meeste watergroepen zijn er gemengde speltakken, zo ook bij ons.

Waterscouts zijn vooral te vinden op het water, waarbij zeilen en roeien twee van de belangrijkste onderdelen zijn. Dit doen we speciaal voor scouting ontwikkelde lelievletten. In de winter gaan de vletten de kant op voor onderhoud. Dit doen we zoveel mogelijk zelf. Verder wordt ook aandacht besteed aan de theoretische kennis van de leden. Op deze manier werken we toe naar het zelfstandig kunnen zeilen in een lelievlet en hierbij leiding kunnen geven aan je bak (groepje).

Dit alles doen we zoveel mogelijk in spelvorm en er komen ook onderdelen van het ‘gewone’ scouting aanbod. Zoals pionieren en hiken.

Binnen de speltak zijn de waterscouts verdeeld in bakken. In groepjes van meestal 5 à 6 scouts zitten ze in een bak. Deze bak vormt de bemanning van een lelievlet waarbij de bootsman, ook wel boots genoemd, de leiding heeft en de kwartiermeester ook wel kwartier genoemd, daarbij helpt. Deze bakken vormen ook vaak de basis voor spellen. Uiteraard worden de bakken af en toe gehusseld. Door het verdelen van een speltak in bakken, leren de waterscouts samen te werken en verantwoordelijkheid dragen.

Verder hebben wij een wachtschip van 32 meter, genaamd de Drakar, wat functie doet als drijvend clubhuis. Waarmee wij tevens twee tot drie keer per jaar op kamp gaan. Zo zijn er regionale en landelijke zeilwedstrijden, maar daarnaast organiseren wij binnen de vereniging zelf kampen die 1, 2 of met zomerkamp zelfs 6 nachtjes duren.

Misschien leuk om te weten. Er zijn in Nederland zo’n 300 waterscoutinggroepen, waarvan er slechts 54 een wachtschip hebben. Wij zijn trots dat wij er daar één van mogen zijn. Voor meer informatie over ons varend materiaal verwijs ik u naar het kopje ‘vloot’.

Geschiedenis van de Vikings

Al in de vroege jaren ’50 was er al sprake van het oprichten van een scoutingvereniging in Zwijndrecht. Aangezien Zwijndrecht omgeven wordt door belangrijke rivieren en een belangrijke haven was voor de binnenvaart, was de groep gefocussed op en rond het water. Op 1-12-1952 ontstond de scoutinggroep de Vikings voor leden boven de 11 jaar.

Pas in de jaren ’70 kwam het concept van waterscouting op in Nederland. De Vikings waren meteen enthousiast en noemde zich vanaf dat begin meteen een waterscoutinggroep.

Daarna is de vereniging uitgegroeid tot een bekende binnen de regio met een ledenaantal tussen de 65 en zelfs 95 leden.

Er werd daarna uitgebreid en een uniek stuk grond gehuurd bij de familie Jorissen. Dit stuk land, genaamd de Galgeplaat, is een landtong aan het Noordpark in Zwijndrecht. Sindsdien vestigde de Vikings zich op dit eiland, wat liefkozend ‘t Eiland wordt genoemd. Meer informatie hierover vindt u bij het kopje Ons terrein.

In 1997 was het tijd voor uitbreiding van de vereniging met een jongere speltak voor kinderen tussen de 8 en 11 jaar. In mei 1997 werden daarvoor de Birka’s opgericht. Zij verbleven eerst op een eigen stukje terrein aan de Achterambachtseweg en hun keet de Hedeby. Na wat jaar voegden zij zich bij de oudere groepen op het Eiland.

Inmiddels zijn we een gezonde vereniging met een ledenaantal rond de 60 leden en 18 vrijwilligers. Voor meer informatie over de huidige situatie kunt u kijken bij de overige kopjes op deze website.

Ons terrein

Onze vereniging ligt op de grens van Hendrik-Ido-Ambacht en Zwijndrecht, aan het mooie water de Strooppot. Hier hebben wij een gedeelde opstapplek met de veerpont naar de Sophiapolder.

We hebben ons eigen ponton met twee overzetbootjes. Hiermee varen wij iedere opkomst naar het Eiland toe. Ja, u leest het goed, wij mogen ons zeer gelukkig prijzen met een eigen eiland, genaamd de Galgeplaat.

Op dit ruime eiland is genoeg ruimte voor de leden om zich helemaal uit te leven in de natuur. Ons wachtschip en onze lelievletten liggen aan het eiland, zodat we makkelijk in- en uit kunnen stappen. Er staan containers op het eiland waar we al onze zeilspullen in bewaren. In de winter is er plek om de lelievletten op het eiland te leggen, zodat ze hun jaarlijkse onderhoudsbeurt kunnen ondergaan. Er is een kampvuurkuil op het eiland, zodat wij veilig en leuk kampvuurtjes kunnen bouwen, er is een veld waar we tenten kunnen opbouwen en er is meer dan genoeg ruimte om super leuke spellen te spelen.

Ons eiland ligt aan de strooppot, een aftakking van de rietbaan die uitkomt in een haven. Als wij de strooppot uitvaren komen wij dus op de rietbaan terecht, waar wij nog meer ruimte hebben om heerlijk te kunnen zeilen.

Kortom een unieke en ideale locatie voor een waterscouting.

Onze vloot

De lelievletten

Deze iconische bootjes zijn niet los te denken van de waterscouting. Sinds de jaren 50 kwamen er steeds meer Waterscoutinggroepen in Nederland en werd er gezocht naar een geschikt type zeilboot voor de waterscouts. De lelievlet bleek zeer geschikt om een aantal redenen: de stalen bootjes zijn erg robuust en redelijk makkelijk in onderhoud. Ook zijn lelievletten goed te slepen door de vorm van de romp. Roei- en wrikwedstrijden zijn naast het zeilen essentiële programmaonderdelen van de zeeverkenners. In een vlet kunnen 4 scouts tegelijk te roeien en aan de achterkant zit een diep wrikgat waardoor het wrikken makkelijk is aan te leren. De naam ‘lelievlet’ is overigens afgeleid van het scoutinglogo; de Franse lelie. De vletten zijn 5,60m lang, 1,80m breed en hebben een diepgang van 30cm. Zo is er plaats voor maximaal 8 verkenners. Waterscouting De Vikings is in het bezit van 7 lelievletten namelijk:

  • 762, (momenteel uit de vaart)
  • 763, Utøy
  • 1158, Knut (momenteel uit de vaart)
  • 1159, Sensur
  • 1338, Luna
  • 1568, Sjørover
  • 1610, Swets

De Aegír
Onze doorgewinterde sleper is misschien niet de mooiste maar wel een van de belangrijkste boten in onze vloot. Hij zorgt namelijk voor de veiligheid van de vletjes. Vanaf de sleper kan de leiding het overzicht houden over de zeilende vletten en eventueel ter hulp schieten als de wind of de stroming het roer overneemt van de verkenners. Ook wordt de Aegír vaak als post gebruikt bij spellen tijdens opkomsten en is hij onmisbaar bij het verplaatsen van de vloot naar kamplocaties.

De Maran
Onze pakezel. In dit roestige vletje worden de scouts en hun kampspullen vervoerd. Het ondiepe wrikgat maakt het alleen voor de ervaren wrikker mogelijk om tegen de stroom en wind met alle belading aan de overkant te komen. Dit is het enige bootje dat altijd trouw bij het eiland blijft en niet mee mag op kamp.

MS De Drakar
Dit is toch wel de grote trots van de vereniging. Deze klipper is 32 meter lang met een tonnage van 141. Deze klipper is omgebouwd tot ons clubhuis. In het ruim is er plek om te eten, te slapen en spelletjes te doen. Ook kunnen hier de zeilspullen, boodschappen en bagage worden opgeborgen. In het ruim is er een speciale hoek ingericht voor de technische dienst, die daar reparaties en onderhoud kan doen.

Achter op het schip bevindt zich de roef. Dit is de plek waar de leiding allerlei leuke spellen en kampen voorbereidt. Ook is dit de slaapplaats van de leiding.

Achter de roef hangt de stuurhut. Hier vanuit wordt het schip bestuurd door een van de schippers. Op de stuurhut ligt een zonnepaneel dat vooral in de zomer voor een groot deel van de benodigde stroom zorgt.

Onder in het schip weggestop zit ook nog de machinekamer. Hierin bevinden zich de 100pk DAF-motor, de generator en dieseltanks van het schip.

Voorin het schip is nog het vooronder te vinden. Hier liggen alle attributen die nodig zijn bij het varen zoals (sleep)lijnen, stootwilgen en reddingsboeien.

https://www.binnenvaart.eu/klipper/23268-wuta.html

Vrijwilligers + bestuur

Onze vereniging bestaat enkel en alleen uit vrijwilligers. Door hun inzet en gezelligheid draait de vereniging zo goed als dat hij nu doet.

Er zijn verschillende groepen vrijwilligers die wij kunnen onderscheiden bij de Vikings

–          Leidingteams; zij verzorgen de opkomsten, activiteiten en kampen voor de leden en zijn daarmee het directe gezicht van de vereniging

–          Technische dienst; een groep vrijwilligers die zich bezighoudt met het onderhoud van de vloot maar helpen ook waar nodig bij de kampen als vaarpersoneel of leiding

–          Bestuur; als oud-leden houden zij de vereniging draaiende vanachter de schermen zoals financiën, verzekeringen en als begeleiding van de leidingteams

Ons bestuur bestaat uit de volgende leden:

–          Sjon Wijnholst; secretaris

–          Marcel Redeker; penningmeester

–          Anne de Jager –  van de Werff; praktijkbegeleider

–          Dirk-Jan Stam; algemeen bestuurslid

–          Sander Hamer; algemeen bestuurslid

Rij met foto’s van vacatures en huidige leden + functie

Lid worden

Wat leuk dat jullie willen aansluiten bij deze fantastische waterscoutinggroep De Vikings! Hierbij een kort overzicht hoe het lid worden, wat je daarvoor nodig hebt en wat het lid worden gaat kosten.

Reddingsvest:

Waterscouting staat in het teken van veel op het water zijn van zeilen tot kanoën en met de grote boot varen. Voor onze en jullie veiligheid hebben we altijd een zwemvest aan op het water.

Uniform en insignes:

Als scout ben je trots om een scout te zijn. Het uniform hoeft pas aangeschaft te worden nadat de kinderen hebben besloten om op scouting te komen. De uniform moet marine blauw zijn in het teken van de waterscouts. Het uniform is via de Scoutshop te bestellen of in de winkel te halen. De insignes zijn de badges die de kinderen kunnen verdienen en die ze dan mooi op de uniform kunnen naaien als trotse scout.

Naast het uniform verkopen wij ook truien en ’t shirts met ons logo erop als je er geïnteresseerd in bent kunt u terecht bij een van de leidingen voor meer informatie.

Communicatie:

Het belangrijkste puntje is communicatie. Onze groep houdt ouders goed op de hoogte via de email. Dit is onze nummer 1 communicatiemiddel. Ook wij gaan met de tijd mee en hebben we een groepsapp met alle ouders en leiding. Deze groepsapp is voor alle belangrijke punten die gemeld moeten worden binnen 24u. Voor alle informatie buiten de 24u verwijzen we u het liefst via onze email.

Contributie:

De huidige contributie staat momenteel op € 168,- per jaar of € 46,- per kwartaal. Hiervan worden de opkomsten en deels de kampen betaald. Daarbij wordt het onderhoud van onze vloot (7 lelievletten, een sleper en ons wachtschip de Drakar) gefinancieerd vanuit dit potje. De leiding, het bestuur en de ondersteuning zijn geheel vrijwillig.

Ook houden wij ieder jaar een actie om geld op te halen voor de vereniging. We proberen elk jaar een leuke actie te verzinnen waarbij leden “iets” kunnen verkopen aan vrienden en familie. Hiermee halen wij geld op voor het bootonderhoud en de kampen. Mede door deze actie kunnen wij elk jaar de contributie zo laag houden als dat het nu is.

Wilt uw kind lid worden, kijk dan bij de het kopje speltakken naar de leeftijd en contactgegevens en kom gezellig een dagje kijken want na 3x kijken mag uw kind zich aanmelden! Bij de derde keer is het ook nog is leuk dat de ouders mee mogen naar ons fantastische eiland! We hopen jullie gauw te zien!